//
you're reading...

Invitati

Acasa la Hutulii din Bucovina

La aproape un an dupa “Pe drumurile lui Calistrat Hogas”, jurnalistul freelancer Marian Chiselite a dat din nou lovitura in paginile revistei National Geographic cu reportajul Hutulii din Bucovina (august 2009) – premiat cu un Best Edit de sefii nostri de la Washinghton.

Pentru ca nu ma dau in laturi sa invat de la profesionisti, i-am cerut lui Marian sa-mi trimita cateva impresii din carnetelul lui de notite din acest on assigment, precum si cantecul Valentinei, inregistrat in casa familiei Corut.

“In seara in care familia Corut, din comuna Moldova-Sulita, m-a primit pentru a le asculta fiica, Valentina, petrecusem deja ceva timp in lumea hutulilor din Bucovina. Asa ca nu am fost mirat sa discutam alaturi de o duzina de blanite de jder, intinse pe canapea si pregatite pentru a decora bundita bucovineana a fetitei. De ce nu blana de miel? intreb. Mielul este specific costumului popular hutul, este pacat sa nu pastrati o traditie hutula si sa o inlocuiti cu una romaneasca, bucovineana. Raspunsul sau era unul asteptat: Asta se cere acum, nu este nici un interes pentru melodiile hutule, si nici pentru costumul popular hutul. Valentina se apropie de 14 ani si face parte dintr-un cerc scolar de cantece populare din Campulung Moldovenesc, interpretand un program popular specific Bucovinei. Cele doua melodii hutule de mai sus au fost invatate de la Mircea Murga, sculptorul in os de cerb de pe Valea Sulitei. Eu, la auzul lor, ma intreb cate altele ar mai putea fi culese pentru a salva ce a mai ramas din viata spirituala a hutulilor din Bucovina. Articolul despre comunitatea lor, aparut in luna august in paginile National Geographic Romania, a fost scris in acelasi scop, deoarece timp de aproape un an de zile am fost martorul unui proces uluitor de schimbare a etniei hutulilor din Bucovina. Conservarea  folclorului local depinde in buna masura de constientizarea importantei elementului etnic local de catre fiecare hutul in parte, dar si institutiile romanesti de profil ar putea sustine, prin programe proprii, resuscitarea comunitatilor etnice similare celei hutule.

 Incerc mai jos sa dau o rima traducerii facute de Mircea Murga primei melodii, postata pe blog. O puteti considera imn national hutul, cantata din fluier la toate sarbatorile hutule. 

 Eu sunt hutul tinerel, hutulca o cant,

Hutula e si mama mea, hutulca o joaca,

 Iar la lucru cand ma duc, cant si tot muncesc,

Bucuros pe unde merg, o mandra sa imi gasesc,

 

Tinerica, cu ochi negri, a canta frumos ea stie,

De lucru nu-i place, lucrul ei chiar rau ii face,

Rachiutul si tigarica, doar astea le cere.

 

Are mama un fecior, frumusel el canta,

Lasa el tot lucrul, cand vioara-i canta,

Un hutul de la munca vine, canta si tot canta,

Cand ajuns acas’, apuca vioara, hutulca o canta,

 

C-asa suntem noi hutulii, cantam si jucam,

In dreptate noi traim, viata mandra noi avem,

Noi stim greu sa tot lucram, dar si sa cantam,

Vioara cand canta, sa jucam hutulca.

Discussion

One Response to “Acasa la Hutulii din Bucovina”

  1. daca se poate sa publicati cateva cantece vechi cantate de HLODEC VASILE din brodina-zis PISTAC , si SUTAC SOFIA din nisipitu , de acum 25-35 de ani , SAU CHIAR SI MAI VECHI.multumesc

    Posted by TORAC | 17/03/2011, 11:02

Post a Comment