//
you're reading...

Recomandat

2010, Anul Biodiversitatii

Mi se pare plin de tilc editorialul din NG ianuarie 2010 al lui Cristian Lascu, pe care va invit sa-l cititi mai jos.

2010, Anul Biodiversitatii

Exista obiceiul declararii anilor militanti. A existat un An al Tolerantei, 2004 a fost Anul International al Orezului, 2005 a fost al Sportului, 2006 al Desertificarii, 2008, cel mai ambitios, a fost Anul Planetei!

2010 va fi Anul International al Biodiversitatii. Astfel de „ani“ ar trebui sa stimuleze initiative concrete, sa declanseze campanii, sa mobilizeze energii si resurse capabile sa schimbe lucrurile in bine. Numai astfel nu risca sa devina simple etichete puse din interese politice sau de marketing, asa cum ne-am obisnuit deja in ultima vreme. E o moda ca orice produs sa fie eco, orice dezvoltare, oricat de devastatoare, este durabila,  dupa cum buldozerele, drujbele si betoanele au devenit verzi.  Dar anii vin si trec.

Pentru Romania, anul 2010 chiar are toate sansele sa devina, vrand-nevrand, un an al biodiversitatii. Pentru ca recent, in urma unor rapoarte ale organizatiilor nationale de mediu, mai ales ale WWF-ului Romania, instantele europene au dat tara noastra in judecata pentru neindeplinirea obligatiilor asumate in privinta protectiei biodiversitatii si a ariilor protejate. Printre capetele de acuzare se numara nedeclararea unor situri pentru protectia speciilor de pasari amenintate, subfinantarea cronica a sistemului de parcuri nationale si naturale, o legislatie confuza, incompleta, care lasa loc abuzurilor. Romania are la dispozitie un an pentru a remedia aceste carente. Pierderea procesului poate aduce tarii noastre sanctiuni si suspendari de fonduri de multe milioane de euro. Unii vor acuza poate organizatiile de mediu ca umbla cu para la Bruxelles, punand Romania intr-o lumina proasta si expunand-o la penalitati. Vor spune ca ecologiştii au procedat ca în  proverbul: „Mi-am scos un ochi ca sa aiba soacra-mea un ginere chior.“ Dar pana cand statul roman, autoritatile si publicul larg nu vor intelege ca salvarea biodiversitatii, a patrimoniului natural este interesul pe termen lung al natiunii noastre şi că acest patrimoniu nu este numai al romanilor, ci al întregului continent şi al planetei, iata, acvilele, lupii si ursii-carpatini trebuie sa cheme in ajutor bau-baul european.

Discussion

3 Responses to “2010, Anul Biodiversitatii”

 1. Probabil offtopic (sau ontopic, pentru că tot vorbim de biodiversitate) dar destul de multă lume este nemulțumită de prezența în paginile National Geographic România a reclamei cu Roșia Montană (Gold Corporation). Apar petiții, articole… Mă rog, cert este că pe mine m-a cam scârbit gestul și e păcat pentru că vorbim de o revistă extrem de bună ce are în spate oameni extrem de buni.

  Posted by Alexandru | 16/01/2010, 22:27
  • Salut Alexandru,
   In redactie oamenii sunt la fel de nemultumiti ca si tine…
   Si eu vreau o reactie oficiala din partea revistei.
   Nu sunt o voce autorizata pentru a exprima punctul de vedere al NG.

   Ma simt insa atins de cianura mesajelor care circula in ultimele zile. Si ma doare sa vad terfelita pe forumuri cea mai frumoasa revista din lume.
   Nu ar avea rost sa iti spun cum e organizat un trust de presa, care sunt atributiile si sfera decizionala a diverselor departamente.

   Tot ce vreau eu e sa imi cer scuze (chiar daca in nume propriu) pentru aparitia acestei reclame, care a jignit cititori dedicati, in paginile revistei .

   National Geographic nu poate sustine Rosia Montana. De fapt, jurnalismul promovat de NG exclude partinirea de orice fel. Am invatat lectia asta in urma cu multi ani, cand scrisem un articol despre exploatarea puilor de lei de catre fotografii ambulanti pe plajele Marii Negre. Colegii americani mi-au respins respectivul material pentru ca prezenta lucrurile DOAR din punctul de vedere al protectiei leutilor.

   Cei care ne urmaresc de mai multa vreme isi vor aminti ca pozitia redactiei – echilibrata si prezentand toate aspectele problemei – fata de subiectul Rosia Montana a fost exprimata in articolul “Aur in Suspensie” din decembrie 2005.

   Posted by Catalin Gruia | 18/01/2010, 12:55

Post a Comment