//
you're reading...

Recomandat

Cei 17 Apostoli

National Geographic, martie 2012

 

Cei 17 apostoli

Daca as fi participat anul trecut  la un concurs de cultura generala, o intrebare precum „cati apostoli crestini au fost?” mi s-ar fi parut simplisima, aproape retorica. Acum n-as mai fi asa de sigur ca stiu raspunsul corect. Cei 17 apostoli – titlul de coperta al NG-ului de martie (care apare sambata, 2 martie) nu anunta o descoperire senzationala ci e un exercitiu de disonanta cognitiva. Majoritatea lucrurile pe care le luam „for granted”, pe care le „stim” la modul absolut, sunt de fapt „nitel” altfel

 

Coverstory-ul NG-ului de martie 2012 te poarta pe urmele apostolilor. „Studiul vietilor apostolilor – spune Columba Stewart, calugar benedictin si istoric de la Abatia Saint John, din Minnesota – seamana intr-un fel cu ce facem cu Telescopul Hubble: ne apropiem pe cat posibil de imaginea primelor galaxii. Acesta a fost momentul Big Bangului pentru crestinism, cand apostolii au iesit din Ierusalim si s-au raspandit prin toata lumea cunoscuta.“

Dupa rastignirea lui Isus ucenicii lui au fost trimisi sa raspandeasca noua credinta. Crestinismul era doar samanta unei religii noi, fara o liturghie stabilita, fara practici, fara nume – primii credinciosi il numeau simplu „calea“. Nu era nici macar o secta iudaica propriu-zisa. Petru a fost primul erou al miscarii; Faptele Apostolilor povestesc despre convertirile in masa si minunile pe care le-a facut – vindecarea ologilor, invierea mortilor – si, pe o nota deloc crestina, despre cum a chemat o moarte supranaturala asupra unei perechi care nu-si depusese intreaga contributie pentru comunitate.

Traditia spune ca au fost martirizati 11 dintre ei: Petru, Andrei si Filip au fost rastigniti; Iacob cel Batran si Iuda Tadeu au murit de sabie; Iacob al lui Alfeu a fost batut pana a murit in timp ce se ruga pentru atacatorii lui; Bartolomeu a fost jupuit, apoi rastignit; Toma si Matei au fost strapunsi cu sulita; Matia a fost omorat cu pietre;  iar Simon a fost rastignit sau taiat in doua. Ioan – ultimul dintre cei doisprezece – a murit, se pare, in pace, probabil la Efes, in jurul anului 100.

Cu timpul, termenii „apostol“ si „apostolic“ (derivate din grecescul apostolos, mesager) au ajuns sa se aplice si altor propovaduitori ai crestinismului. Pavel, de exemplu, si-a luat singur titlul de apostol, in credinta ca il vazuse pe Hristos, de la care primise o misiune spirituala. Maria Magdalena e numita apostolul apostolilor, fiindca le-a adus vestea invierii. Desi dintre cei patru evanghelisti doar doi – Matei si Ioan – se numarasera printre primii apostoli, Marcu si Luca sunt considerati apostolici prin importanta lucrarii lor de scriere a Evangheliilor din Noul Testament.

*informatii din reportajul lui Andrew Todhunter,  publicat in NG martie 2012

 

CV sfant

Biblia spune ca Isus si-a numit doisprezece dintre cei mai devotati ucenici sa propovaduiasca noua credinta. Au devenit apostoli si cativa dintre primii convertiti – printre care Matia, Maria Magdalena, Marcu, Luca, sau Saul. Cateva vorbe care schiteaza CV-ul fiecarui dintre ei, mai jos.

 

Petru

Isus le-a dat unora dintre ucenici un al doilea nume; Simon pescarul era Petru, „piatra“. El a fost primul care a primit neevrei in biserica timpurie.

 

Andrei

Convinsi de Ioan Botezatorul, Andrei si fratele sau, Petru, au devenit primii discipoli ai lui Isus. Mai tarziu, Andrei a predicat in Grecia si, posibil, in Ucraina.

 

Iacob cel Batran

Era pescar, ca si fratele sau, Ioan; a fost decapitat la Ierusalim. Unii cred ca a predicat in Spania, unde a si fost ingropat.

 

Ioan

Ioan si fratele sau, Iacob, „fiii lui Zevedeu“, faceau parte dintre apropiatii lui Isus. A patra Evanghelie, trei epistole si Apocalipsa ii sunt atribuite lui Ioan.

 

Filip

Ca majoritatea apostolilor, Filip era din Galileea, regiunea nordica a Israelului in care si-a desfasurat o mare parte din activitate Isus. Se crede ca a fost martirizat la Hierapolis.

 

Bartolomeu

Unii cred ca este aceeasi persoana cu Natanael, care criticase originea lui Mesia, nascut intr-un orasel: „Poate iesi ceva bun din Nazaret?“ E posibil sa fi calatorit in Turcia, India sau Armenia.

 

Toma

Desi Toma Necredinciosul a avut nevoie sa atinga ranile lui Isus pentru a se convinge de inviere, a devenit un misionar fervent si se crede ca a propovaduit in India.

 

Matei

Isus a socat societatea iudaica stand la masa cu Levi, a carui slujba de vames facuse din el un proscris. Ca apostol, Levi a primit numele de Matei si a scris prima Evanghelie.

 

Iacob al lui Alfeu

Biblia spune putine despre acest Iacob – doar ca era „fiu al lui Alfeu“. Cei mai multi experti cred ca epistola biblica avand acelasi nume a fost scrisa de un alt Iacob.

 

Iuda Tadeu

Mai multe povesti il asociaza pe Tadeu, numit si Levi sau Iuda, cu Persia. Dupa traditia orientala, a convertit orasul Edessa dupa ce i-a vindecat regele.

 

Simon

Biblia il numeste Simon Zilotul, facand poate referire la orientarea sa politica. Sursele mai tarzii il descriu ca misionar in Persia, unde a fost martirizat.

 

Iuda Iscarioteanul

Celebru pentru tradarea lui, Iuda a primit 30 de arginti pentru ca i-a adus pe soldatii romani la Isus, in Gradina Ghetsimani. Mai tarziu, Iuda s-a cait si s-a spanzurat.

 

Matia

Pentru a-i lua locul lui Iuda Iscarioteanul, apostolii l-au ales pe Matia, care fusese ucenic pe cand propovaduia Isus. Folclorul postbiblic spune ca a predicat in „pamanturile canibalilor“.

 

Maria Magdalena

Maria din Magdala l-a urmat pe Isus dupa ce scosese din ea „sapte draci“. I-a ramas alaturi in timpul Rastignirii si a fost prima care l-a vazut dupa |nviere.

 

Marcu

Numit si Ioan, a invatat de la Petru – care i-a fost probabil sursa in scrierea celei de-a doua Evanghelii – si a calatorit cu Pavel in Antiohia. Marcu a intemeiat Biserica din Alexandria.

 

Luca

Medic neevreu din Antiohia, devenit ucenic al Sfantului Pavel, Luca a documentat dezvoltarea bisericii timpurii in a treia Evanghelie si in Faptele Apostolilor.

 

Discussion

2 Responses to “Cei 17 Apostoli”

  1. Salut Catalin,
    cand va aparea noul numar al Traveler?

    Mersi

    Posted by florin | 02/03/2012, 09:30

Post a Comment