//
you're reading...

Recomandat

Cuba lui Croitoru

 

Il stiu de multi ani… E un calugar urban, hedonist, capricios si imposibil. Dar nu cunosc un fotojurnalist mai bun. Cineva spunea despre Marcel Proust ca transforma in literatura tot ce atinge. Mutatis mutandis, acelasi lucru l-as putea spune despre Bogdan Croitoru: transforma in super-reportaje tot ce atinge. In Cuba a plecat cu doi prieteni fotografi . Teribilist si cabotin, Bogdan nici n-a vrut sa faca poze: si-a luat cu el doar o „pocnitoare” (un aparat foto de buzunar). Din fericire, nu s-a putut abtine. De ce spun „din fericire”? A iesit  poate unul dintre cele mai bune reportaje de calatorie in limba romana pe care l-am citit vreodata. Va provoc sa ma contraziceti; cu argumente, pls:)

O sa dau si eu o mana de ajutor. Cred ca i s-ar putea imputa 2 defecte : 1) e prea lung pentru o revista si 2) are prea multa atmosfera si prea putin informatie practica, utila turistului.

Dar as vrea sa mai aud si alte pareri.

Articolul a aparut in editia de iarna 2009 a revistei NG Traveler si poate fi descarcat aici. Cuba lui Croitoru

 

Foto: Bogdan Croitoru

Originally posted 2011-05-15 11:03:12.

Discussion

5 Responses to “Cuba lui Croitoru”

 1. Catalin: despite your challenge I am not going to contradict that this is one of the best travel stories in limba romana. On the contrary: this is one of the best i’ve seen anywhere. With this story, Bogdan will ‘atinge’ any reader, as he did with me.

  Posted by Pancras | 08/04/2010, 12:31
 2. Uite că te contrazicem. Adevărat grăiești că are foarte multă atmosferă și destul de puțină informație brută, dar pentru informații am cartea de telefon, enciclopediile, măria sa internetul. Nu-mi trebuie date turistice de la National Geographic, îmi trebuie suflul oamenilor care au umblat pe unde eu e posibil să nu calc niciodată. Dreptunghiul galben și-a început cariera ca chenar și a ajuns portalul fiecăruia spre câte-n lună și în stele. De-asta ne trebuie oameni precum „călugărul” vostru.
  Dacă aș îndrăzni să-i găsesc nod în papură articolului, ar fi că autorul pare să plece acolo croit (sic!) să-i placă toți cubanezii pe care-i întâlnește. Chiar și cei antipatici sunt prezentați de-a dreptul cu drăgălășenie. Dar cine stă să se uite după noduri?
  Mulțumim.

  Posted by Mujina | 11/04/2010, 10:44
 3. Permite-mi sa te contrazic cand spui ca acesta este unul dintre cele mai bune reportajede calatorie, afirmand ca fara indoiala este cel mai bun reportaj de calatorie in limba romana din lume, si o spune un om de turism caruia i-au lipsit multa vreme astfel de scrieri, fiind nevoit a traduce din engleza pentru a suscita interesul turistilor. povestea lui bogdan este pentru mine ca o preconfirmare a turistului care se gandeste doar ca ar putea vizita cuba. dupa ce o citesti iti doresti sa simti ca bogdan…si te vei duce sa cauti aceste locuri. Ar fi minunat sa faca asta cu fiecare destinatie, turistii nu s-ar mai crampona de nimic, ci ar merge hipnotizati in vacanta, stare care i-ar insoti si acolo, reusind sa transforme in experinte extraordinare ceea ce in prima faza le-ar fi parut mici inconveniente ale destinatiei.

  Posted by ochidevulpe | 26/10/2011, 16:47
 4. se pare ca te cunosti destul de bine cu Bogdan draga “OCHIDEVULPE” …..

  Posted by Gunny | 15/12/2011, 22:28

Post a Comment