//
you're reading...

Recomandat

Estonia este la curent!

Estonia (o tara cu numai 1,2 milioane de locuitori) si-a pus la punct un sistem national de autostrazi complet electrificate. Balticii se lauda cu 165 de statii de incarcare postate la fiecare 60 de km in benzinarii, centre comerciale, etc. Fiecare oras cu peste 5.000 de locuitori are cel putin una  iar capitala Talin – 27 de statii de incarcare.

Tragi pe dreapta la statia de incarcare, fumezi o tigara sau bei o cafea 10 minute si gata: ti-ai incarcat masina pentru alti 70-80 km – cat sa ajungi acasa unde se incarca de obicei  masinile electrice. O incarcare completa  dureaza cca jumatate de ora.

Banii pentru aceasta investitie provin dintr-o tranzactie din 2011 cand guvernul estonian a vandut japonezilor de la Mitsubishi Corporation certificate verzi de 10 milioane de tone de emisii de CO2.  (Initial, serviciul de Tranzactionare a Emisiilor de Carbon  lansat pe 1 ianuarie 2005 impunea la 1.500 de fabrici din 25 de tari din UE o limita maxima a emisiilor de carbon, obligandu-le sa devina mai eficiente. Cum Estonia si-a redus emisiile sub limita stabilita de UE, a castigat certificate pe care le putea vinde celor care nu reusisera sa coboare sub barem).

In prezent Estonia isi incurajeaza cetatenii sa cumpere masini electrice noi oferindu-le cofinantare de pana la 18.000 de euro (adica aprox jumatate din pretul masinii). Deocamdata 500 din cele peste 600 de masini electrice inregistrate in Estonia  apartin institutiilor publice, ca parte a strategiei Estoniei de promovare a vehiculelor electrice la nivel national folosind Schema Investitiilor Verzi sub Protocolul de la Kyoto.

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment