//
you're reading...

Recomandat

Sfarsitul belsugului

sf belsug

Intre anii 2005-2008 (perioada in care agricultura mondiala a inregistrat productii de cereale record) preturile graului si porumbului s-au triplat, iar pretul orezului a crescut de cinci ori, declansand revolte in aproximativ 20 de tari si aruncand 75 de milioane de oameni in saracie. Paradoxul e numai aparent.

„Puterea populatiei este infinit mai mare decat puterea pamantului de a produce mijloace de subzistenta pentru om – a scris Malthus in Eseul asupra principiului populatiei, in 1798. Populatia lumii – a observat el – creste in progresie geometrica, dublandu-se cam la fiecare 25 de ani daca nu este controlata, in timp ce productia agricola creste in progresie aritmetica (cu numai 1-2% pe an).

Din 1950 pana astazi, omenirea a trait cea mai mare crestere demografica din istoria ei. Dupa epoca lui Malthus, la mesele planetei s-au mai asezat inca sase miliarde de oameni.

Doua miliarde de oameni deja traiesc in cele mai aride zone ale globului si se preconizeaza ca schimbarea climei va imputina si mai tare recoltele din aceste regiuni.

Cum vom scapa din capcana biologica (ceasul demografic ticaie si in fiecare secunda mai apar inca 2,5 noi guri care trebuie hranite)?

De unde vom gasi mancare suficienta pentru a hrani noua miliarde de guri pana in 2050?

Citeste acest articol eveniment despre Sfarsitul mancarii ieftine, in numarul de iunie 2009 al National Geographic

Discussion

No comments yet.

Post a Comment