//
you're reading...

Reportajele mele

Anul Gustav Klimt

 

 

Descarca layoutul articolului Anul Klimt publicat in numarul de toamna al NGT 2012.  Sau citeste-l mai jos.

„Sunt sigur ca nu sunt prea interesant ca persoana. Daca cineva vrea sa afle ceva despre mine – si numai ca artist merita deranjul – ar trebui sa se uite cu atentie la picturile mele; acolo sa incerce sa descifreze cine sunt si ce vreau” – spunea despre sine pictorul care a revolutionat scena artistica vieneza de la inceputul secolului al XIX-lea, cand acest oras devenise centrul vietii culturale din Europa. Azi capodoperele lui sunt printre cele mai scumpe picturi din lume.

In 2012, cand celebram 150 de ani de la nasterea geniului, peste 800 din lucrarile lui Klimt – picturi, desene, schite, mai multe decat au putut fi vazute vreodata intr-un singur oras – sunt prezentate in Viena in diverse expozitii. Iata cateva locuri unde il poti gasi pe Klimt la sfarsitul anului.

 

Pana pe 6 ianuarie 2013, Belvedere (www.belvedere.at) prezinta intr-o lumina noua cea mai mare colectie din lume de picturi Klimt in expozitia „Capodopere in Focus: 150 de ani de Gustav Klimt”. Alaturi de capodopere faimoase precum Sarutul sau Judith, poti vedea Floarea Soarelui si Familia – cele doua tablouri cumparate de Muzeul Belvedere la inceputul anului de la colectionarul de arta Peter Parzer.

 

In cadrul expozitiei „Nuda Veritas si aparatorul ei Hermann Bahr”  de la Muzeul Teatrului Austriac (www.theatermuseum.at) poti admira pana pe 29 octombrie „Nuda Veritas” – o pictura pe cat de celebra, pe atat de rar expusa. Evenimentul isi propune sa recreeze atmosfera de scandal, critica si entuziasm din jurul miscarii avangardiste din Viena anilor 1900.

 

Wien Museum are cea mai mare colectie din lume de desene si schite Klimt. Pana pe 7 octombrie ea este prezentata publicului pentru prima oara in intregime, in Expozitia Klimt. Colectia Wien Museum (www.wienmuseum.at)

 

Pana pe 13 ianuarie 2013, poti vedea de aproape Friza lui Beethoven din cladirea Secesiunii din Viena (www.secession.at) – de pe o platforma creata de artistul Gerwald Rockenschaub. Din primavara lui 2013, tot in camera frizei, instalatia de sunet a artistei scotiene Susan Philipsz va acompania muzical pictura. Tot cu ocazia anului Klimt, Muzeul de Istorie a Artei (www.khm.at ) a construit o platforma care te pune fata in fata cu 13 picturi magnifice create de tanarul Klimt la 20 m inlatime, integrate printre arcadele marelui hol de la intrare.

 

Box 1

Castelul Peles este cel mai important depozitar din Romania al creatiei lui Gustav Klimt in cadrul atelierului Künstler-Compagnie. Gustav Klimt, Ernst Klimt si Franz Matsch au pictat in perioada 1883-1886 pentru resedinta de la Sinaia a Regelui Carol I. Le poti vedea lucrarile pana pe 15 decembrie la Castelul Peles (http://peles.ro/) in cadrul expozitiei „Gustav Klimt si Kunstlerkompanie”

 

Box 2

Femeile si pictura, mancarea si vinul bun – acestea au fost punctele cardinale ale vietii celui mai pretuit artist al Austriei. Omul Klimt traia un program strict: se trezea dis-de-dimineata si facea exercitii inainte de a lua un mic dejun copios. Picta pana spre seara fara intrerupere. Apoi iesea in oras la teatru, petreceri, carciumi sau cafenele. Bautura favorita: vin spumant. Ii placea mancarea vieneza grea. „Mananca precum un dement”, spunea prietena lui, Alma Mahler-Werfel.

 

Text: Catalin Gruia

 

Picturi: www.belvedere.at; Foto: Moriz Nähr; © Wien Museum ( Gustav Klimt cu pisici, 1911)

 

 

Discussion

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Anul 2012 a fost declarat Anul Gustav Klimt. Citeste despre expozitiile  organizate cu ocazia acestei aniversari in articolul Anul Klimt. […]

Post a Comment