//
you're reading...

Reportajele mele

Biblioteca de Piatra

harta geologica

Biblioteca de Piatra

Colectia completa a rocilor din Romania

 

O hala industriala imensa la periferia Bucurestiului. 55.840 de sertare metalice, a cite 1 m lungime, grupate in 18 tronsoane paralele contin esantioane din peste 1000 de foraje sapate de-a lungul timpului pe tot teritoriul tarii. Aceasta este Litoteca Nationala, posesoarea unor ”marturii stiintifice unice, extrase de la mii de metri adincime”, spune Paul Constantin, cercetator la Institutul Geologic al Romaniei. Conform directorul Institutului, Serban Veliciu, un singur foraj la 5000 m adincime poate costa 20 de milioane de dolari.

In dorinta lui de a nu mai depinde de importuri, Ceausescu a inchis ochii la costurile astronomice ale acestor foraje si a comandat o radiografie completa a subsolului in cautarea resurselor naturale. Astfel s-a format in 1983 Litoteca, realizare a „epocii de aur”, in urma unor investitii irepetabile in geologie. „Asa ceva nu s-ar fi putut construi decit in comunism”, spune Calin Ricman, cercetator la Institutul Geologic.

Muzeul National de Geologie, alaturi de Litoteca alcatuiesc colectia completa a tot ce insemna roca in tara noastra.

Ca o ironie a schimbarii vremurilor, Litoteca, unul dintre cele mai scumpe proiecte stiintifice romanesti nu pare sa mai intereseze azi pe nimeni, scufundindu-se in desuetitudine din cauza lipsei de fonduri

Text: Catalin Gruia

Originally posted 2009-10-20 08:57:36.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment