//
you're reading...

Reportajele mele

Caii de aur

Caii de aur

 In Delta Dunarii traiesc circa 4.000 de cai semisalbatici.  „In perioada 2007-2008, am reusit sa numar 3.540 de exemplare, in cadrul a trei proiecte stiintifice“ – spune doctorul veterinar Stefan Raileanu, de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare „Delta Dunarii“. Ei sunt urmasii unor cai eliberati prin anii 1980 de la o ferma zootehnica din Sfantu Gheorghe, care exporta animale in Italia. In urma unei epidemii de febra aftoasa (boala infectioasa de natura virala extrem de contagioasa), forurile superioare judetene au dispus impuscarea cailor, pentru a impiedica raspandirea bolii. O parte au fost impuscati; apoi, sefului fermei i s-a facut mila si i-a eliberat pe restul.

Dupa 40 de ani, caii s-au inmultit foarte mult. Silvicultorii tulceni se plang ca acestia, alaturi de miile de bovine semisalbatice si zecile de mii de porci ai localnicilor devoreaza lastarisul din zonele strict protejate din Delta facand pagube de miliarde de lei anual. Niciunul dintre programele de ecoturism propuse de diverse fundatii pentru protectia animalelor care vizau sa „vanda“ ca atractii turistice caii salbatici nu s-au concretizat.

Pana si rangerii Parcului National Macin au preferat sa cumpere caii de rasa de la Herghelia Mangalia pentru ecoturism in parc.

Mihaela Eremia, de la Fundatia „Arca lui Noe“ a trecut, fara succes, pe la toti ministrii agriculturii din 2005 incoace, cu un proiect pentru ,,salvarea ultimilor cai salbatici din Delta Dunarii si a unor specii protejate, precum si dezvoltarea de metode de generare de venituri alternative pentru locuitorii din zona“.

In schimb, a prins din nou, dupa 7 ani, ideea abatorizarii cailor. 

Animalele au fost la adapost cata vreme nu puteau fi vandute sau transportate fara certificat veterinar. In 2006, Marian Avram, directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea, sustinea ca 70% dintre caii salbatici din Delta sunt bolnavi de anemie infectioasa (febra de mlastina, transmisa de la un animal la altul prin intermediul insectelor) si ca trebuie incinerati in conditii speciale. Din 2009, in satul Nufaru s-au amenajat ferme de carantina, in care caii salbaticiti din Delta sunt verificati de veterinari. „Dupa ce sunt examinati si li se implanteaza cipuri, majoritatea pleaca la export“ – spune Constantin Craciun, consilier in cadrul Oficiului Judetean Tulcea pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie. In special in Italia, unde carnea de cal e foarte apreciata. Peste 1.000 de exemplare (vandute cu aproximativ 50 de euro bucata), cu certificate veterinare, au plecat deja spre abator de la Nufaru si Periprava. „Acesti cai sunt o comoara zootehnica, o baza genetica importanta, care ar putea repara tot ce pierd rasele specializate, transmitand caractere pe linie de adaptabilitate rapida, rezistenta la boli, sete si foame, capacitate de efort indelungat. Ei reprezinta un laborator viu, o baza de cercetare extraordinara“ – spune doctorul veterinar {tefan Raileanu.

 Text: Catalin Gruia

 Box 

Adaptare la mediu

Dupa generatii departe de om, caii din Delta s-au salbaticit si s-au adaptat conditiilor dificile de mediu.

  • Iarna parul de pe corp le creste de 3 ori mai repede decat cailor obisnuiti.
  • Metabolizeaza bine celuloza si pot sa supravietuiasca doar cu scaieti si uscaturi.
  • Umbla in urma mistretilor si largesc cu copita – in cautare de radacini – gropile ramate de acestia.
  • Fiecare grup este condus si aparat de cate un cuplu dominant – armasar si iapa –, care alege traseele, locurile de innoptare si hranire.

 

##Sfarsitul textului

*articol aparut in numarul de decembrie 2009 al revistei NG Romania.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment