//
you're reading...

Reportajele mele

Cine au fost dacii

2004. Dealul Gradistii. Dupa urcusul epuizant, un biciclist solitar, cu colanti negri si casca galbena, s-a intins pret de o ora in mijlocul marelui sanctuar circular Sarmizegetusa Regia, pentru a absorbi energiile cosmice.

In urma cu numai un an (anul meu de documentare despre daci), inainte sa-l cunosc pe profesorul Mircea Babes, m-as fi alaturat lui, la festinul de energii cosmice, pe care si eu le crezusem concentrate in acest loc.In adolescenta am fost chiar un fanatic indragostit de daci. Am scris si o carte (o am si acum in sertar) despre niste aventuri imaginate din tineretea lui Burebista, alesul lui Zalmolxes.
Asa ca primul feature in National Geographic, in noiembrie 2004, nu putea fi decat “Cine au fost Dacii”

Si pe cat de siropoasa si fantastica era cartea, pea atat de taios-stiintific, strict-istoric, demitologizant a trebuit sa fie articolul.

E un reportaj pe care i-l datorez aproape in intregime profesorului Mircea Babes care m-a luat de mana ca un Virgiliu (din Divina Comedie) si m-a plimbat prin fieful sau – istoria bazata strict pe documente si descoperiri arheologice (anti-speculativa) a celor aproape 100 de triburi care au ocupat vreme de secole teritoriul dintre Marea Neagra, Muntii Balcani, Tisa si Nistru:apulii, buridavenisii, sucii, dacii mari, costobocii, carpii, calipizii, crobizii, trizii sau tyragetii. De fapt, pana si termenul geto-dac este modern si artificial, proiectie a ideologiei nationale, care a inteles sa unifice inca din antichitate spatiul romanesc de azi. Getii erau asezati la Dunare, pe ambele maluri, si in Dobrogea. Dacii – in principal in Transilvania. Dar nu vreau sa intru in detalii.

 

 

Descoperirea celebrelor bratarilor de aur a pus intr-o noua lumina cercetarile despre daci si s-ar impune o revenire asupra lor.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment