//
you're reading...

Reportajele mele

De ce se bate dealul cu valea la Ruginoasa?

ruginoasa

Foto: Dragos Lumpan

Etnografie

Traditie influentabila

De ce se bate dealul cu valea la Ruginoasa?

Pe 31 decembrie, doua cete de barbati mascati in piele de animal se bat salbatic cu ciomege cind se crapa de ziua, in satul Ruginoasa din judetul Iasi. De citiva ani buni, n-a mai murit nimeni, spun cei din partea locului. Jandarmi si politisti supravegheaza bataia. Dupa ce ii gonesc pe invinsi batind cu maciucile in pamint, cistigatorii sarbatoresc victoria cinstindu-se la bar. Nimeni din sat nu stie semnificatie acestui eveniment la care oamenii participa pentru ca „asa au pomenit”.

In interpretarea Sabinei Ispas, directoarea Institutului de Etnografie si Folclor, acesta bataie e o strutocamila, un accident etnografic in care s-au contopit mai multe influente din partea traditiilor slavilor si a cetelor de colindatori si calusarilor romani.

In mod traditional, functia cetelor de colindatori– deveniti in perioada sarbatorilor un fel de sacerdoti-mesageri – era sa integreze spatiul colindat intr-o teofanie puternica.

Satele, marite in timp cu noi sositi asezati de obicei in vale, linga deleni, nu puteau avea simultan decit o singura ceata de sacerdoti. Probabil la un moment dat, in urma unor prejucati sociale, – de obicei delenii, vechii stapini ai locului, erau mai bogati si nu vroiau sa se amestece cu veneticii – valenii de la Ruginoasa si-au facut si ei o ceata. O posibila influenta va fi venit de la calusari.„Cind se intilneau doua cete de calusari erau batalii mari, care se lasau chiar cu moarte de om”, scria pe la inceputul secolului al 18-lea principele Dimitrie Cantemir. Imbracatul in piei de animal – regasit in spatiul slav – e neindoielnic o influenta slava.

In ultimii ani traditia s-a imbogatit cu influentele din partea mass-media, pentru care evenimentul e un show senzational, a jandarmilor, prezenti pentru a tine sub control situatia si a turistilor care vin sa vada bataia.

 Text: Catalin Gruia

* Articol aparut in editia de decembrie 2005 a revistei NG Romania.

Discussion

2 Responses to “De ce se bate dealul cu valea la Ruginoasa?”

 1. Cuvinte frumoaste am citit pe aceasta pagina. Va dorec mult succes in ceea ce v-ati propus.

  Posted by obiecte bisericesti | 01/12/2015, 17:11
 2. Excellent goods from you, man. I have take into accout your stuff previous to and you are just
  too magnificent. I really like what you have obtained right here,
  certainly like what you’re saying and the way in which
  through which you are saying it. You’re making it enjoyable and you continue to care for to stay it sensible.
  I cant wait to read much more from you. That is actually a wonderful
  website.

  Posted by banda led | 15/12/2015, 15:06

Post a Comment