//
you're reading...

Reportajele mele

Evreii din Romania

evrei

 

Evreii din Romania

O comunitate pe cale de disparitie

La moartea mamei sale, Iulia Deleanu a cerut Marelui Rabin derogarea de a rosti ea insasi traditionalul kadis: „eu nu mai am pe nimeni pe linie barbateasca”. Cartea ei  „Kadis pentru mama mea” poate fi citita si ca o cronica a plecarilor, in Israel sau pe lumea cealalta, a majoritatii membrilor comunitatii evreiesti din Romania in ultimii 50 de ani. Din cei aproape 1 million de evrei citi traiau aici in 1940, jumatate au fost deportati sau ucisi in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Marea majoritate a supravietuitorilor a facut Alia, plecind in Israel.

Romania are azi mai putin de 8000 de evrei. Cei mai multi au peste 60 de ani. Jumatate traiesc in Bucuresti. In tara au ramas sute de comunitati fara nici un evreu. Activitatea confesionala a acestei minoritati e condusa de Federatia Comunitatii Evreiesti. In prezent, exista in jur de 100 temple, sinagogi si case de rugaciune. Numai jumatate sint in functiune. Restul au fost inchise, vindute, sau inchiriate.

„Se intimpla o minune: priviti citi copii sint aici”, a spus entuziasmat Marele Rabin Menahem Hacohen la Hanuca (Sarbatoarea luminii) din Templul Coral, Bucuresti. In ciuda statisticilor, el crede in renasterea comunitatii evreisti din Romania.

Legenda foto: Un batrin lacrimeaza emotionat de cintecele corului de copii evrei la Hanuca (Sarbatoarea Luminii) in Templul Coral din Bucuresti.

Foto: Bogdan Croitoru

Box

Migratia in Israel

Peste 2 milioane de evrei provenind din 104 tari s-au intors in Israel in ultimii 50 de ani.

Evreii originari din Romania reprezinta peste 10% din populatia evreiasca a Israelului.

Text: Catalin Gruia

* Articol aparut in numarul de februarie 2006 al  NG Romania.

Discussion

One Response to “Evreii din Romania”

  1. Un extraordinar documentar radio despre destinele evreilor din Cluj produs de jurnalistul Ovidiu Moldovan de la Radio Cluj a castigat un premiul al Fundatiei Soros pentru productie media. Pentru detalii araspopa@soros.ro.

    Posted by izidor | 16/10/2009, 08:34

Post a Comment