//
you're reading...

Reportajele mele

In misiune NG

 

132-inculise-2

 

 

Un Gruia printre Grui

Stiam ca Mocirla e un fel de inchisoare in aer liber. Dar nu de asta am venit aici. Sunt sute de astfel de cazuri in Romania in care tiganii sunt izolati si se autoizoleaza.

Ce m-a atras aici in noiembrie 2006  a fost un nume pe o foaie de hartie intr-un raport sociologic: pe unul dintre liderii Mocirlei il cheama Catalin Gruia. Numele meu! Am luat chestia asta ca pe un semn de vino-ncoace.

Aveam sa-l cunosc pe „Bursucu“ si nu ne-am placut deloc. El era din tabara celor carora li s-a parut suspect faptul ca ma cheama tot Gruia… Am uitat sa va spun ca am descoperit uluit ca jumatate dintre cei din Mocirla se numesc Gruia. Si daca la inceput aceasta potrivire de nume mi s-a parut un atu – aveam sa devin repede „verisorul“ tuturor –, in ultimele zile s-a intors impotriva noastra. Oamenii au inceput sa vorbeasca pe la carciuma ca nu suntem jurnalisti – eu si fotograful Bogdan Croitoru –, ci „spioni“ de la Bucuresti, si ca vrem sa-i luam locul lui Nae Butuc, liderul informal al comunitatii. Toate astea pe fondul unor asteptari ale unei parti dintre mocirleni, ce ar vrea sa-si gaseasca un bulibasa tanar, cu relatii pe la Bucuresti, care sa le rezolve problemele. Exista toate premisele ca un astfel de om sa apara, ridicat din comunitate sau intors din Italia, suficient de abil sa-i uneasca pe toti si sa transforme o mana de gainari si de hoti de lemne intr-o mafie organizata si periculoasa.

 

Legenda: Accidentat la un amical meci de fotbal, jurnalistul Catalin Gruia a fost dus pe deal, la un mocirlean care stia sa-i puna mana la loc. Dupa un sfert de ora de incercari, Catalin (in centru) a lesinat de durere. A doua zi, la Spitalul din Buhusi, presupusa luxatie „tratata“ de mocirlean avea sa se dovedeasca… fractura.

Foto: Bogdan Croitoru

 

Descarca articolul aici in-misiune

Discussion

One Response to “In misiune NG”

  1. linda foto!

    Posted by Rubio Marilia | 05/10/2009, 02:01

Post a Comment