//
you're reading...

Reportajele mele

Scurta istorie a tiganilor din Romania

istorie tigani

In patul lui Procust

De-a lungul secolelor, tiganii au fost modelati dupa chipul si asemanarea societatii romanesti.

In Evul Mediu, desi robi, cei mai multi tigani au ramas nomazi dupa sosirea in spatiul romanesc, colindand tara in cete – pe rute prestabilite – pentru a-si castiga traiul cu mestesugurile lor. Iarna si-o petreceau pe mosia stapanului, caruia ii plateau anual o taxa.

Boierii progresisti, care i-au dezrobit prin legile de emancipare de la mijlocul secolului al XIX-lea, au vrut sa-i sedentarizeze, transformandu-i in tarani platitori de bir. In urma reformei agrare din 1864, tiganii au devenit mici proprietari de pamant. Foarte multi  au refuzat insa lotul de pamant, profitand de libertatea dobandita pentru a-si relua viata nomada.

Maresalul Antonescu, convins ca deparaziteaza tara, a deportat, intre 1942-1943, in Transnistria, 25.000 de tigani nomazi si sedentari fara mijloace de subzistenta sau care fusesera condamnati pentru diverse delicte. Numai 10.000 de supravietuitori s-au intors in Romania in primavara lui 1944.

Comunistii au vrut – si au reusit in mare masura – sa-i transforme pe tigani in muncitori, integrandu-i, uneori fortat, in modul de viata modern. Oficial, tiganii nu au mai fost considerati o etnie aparte; au fost trimisi la scoala, li s-au asigurat locuri de munca si locuinte. Vremurile tulburi de dupa ’89 au insemnat o rascruce pentru populatia de romi, care a luat-o in doua directii opuse: in vreme ce unii s-au imbogatit culegand roadele inmormantarii vechiului regim, majoritatea au alunecat pe o panta a saraciei fara iesire.

Timeline

1385  – Prima atestare documentara a tiganilor in spatiul romanesc. Dan I, voievod al Tarii Romanesti, daruieste Manastirii Tismana, printre altele, 40 de salase de tigani.

1850  – Conform lui Mihail Kogalniceanu, din cei 600.000 de tigani, cati erau in acea vreme in Europa, o treime traiau in Moldova si Tara Romaneasca.

1855-1856  – Abolirea robiei tiganilor in Moldova si, respectiv, in Tara Romaneasca. In Transilvania, acest lucru se intamplase inca in 1785.

1864 – In urma reformei agrare, tiganii ar fi trebuit sa devina mici proprietari de pamant. Foarte multi  refuza insa lotul de pamant, profitand de libertatea dobandita pentru a-si relua viata nomada.

1855-1880 – In cateva decenii dupa eliberare, pendularile sezoniere ale nomadismului traditional se transforma intr-un vagabondaj perpetuu. Incepe a doua mare migratie a tiganilor spre Occident.

1900-1940 – Meseriile traditionale tiganesti intra in declin, concurate de progresul industrial. Apare o elita de intelectuali tigani care vor „emanciparea si redesteptarea neamului rom“.

1942-1944  – 25.000 de tigani sunt deportati in Transnistria.

Numai 10.000 de supravietuitori se intorc in primavara lui 1944 pe urmele armatei romane.

1977-1983 – Ultimii 65.000 de romi nomazi si seminomazi sunt sedentarizati in urma unui program al partidului comunist. Autoritatile locale sunt obligate sa le asigure locuinte si locuri de munca.

1980-1990 – In urma crizei economice, o parte a populatiei de romi revine la modelele traditionale de viata, dar in forme moderne. Acesti tigani devin specialistii pietei negre.

 Dupa 1990  – Ion Cioaba, Octavian Stoica si Nicolae Bobu sunt primii 3 tigani care acced in parlament; in continuare, romii sunt reprezentati de Gh. Raducanu (intre 1990-1996); Madalin Voicu (intre 1996-2000), Nicolae Paun (dupa 2000).

Text : Catalin Gruia

Foto: Bogdan Croitoru

* Articol aparut in numarul de noeiembrie 2006 al revistei NG Romania.

Discussion

2 Responses to “Scurta istorie a tiganilor din Romania”

  1. A fost cel mai interesant numar NG in Romania, din punct de vedere al corectitudinii fata de tigani.

    Posted by Iulian | 17/11/2009, 15:01
  2. “De-a lungul secolelor, tiganii au fost modelati dupa chipul si asemanarea societatii romanesti.”
    Doar ca nu arata deloc ca romanii, nu se imbraca ca romanii, nu sunt creştini, n-au valorile familiale ale românilor si le place sa traiasca impreuna cu toata familia la un loc asemeni indienilor, unde mai pui ca majoritatea nu muncesc/platesc taxe si isi folosesc femeile si copiii ca pe sclavi… adica n-au avut niciun fel de modelare din moment ce ei traiesc separati de restul “ne-tiganilor”… articol facut de un indobitocit(putin spus).

    Posted by Mihai | 05/07/2012, 19:29

Post a Comment