//
you're reading...

Reportajele mele

Inotul la copca in Neva

„Trebuie doar sa-ti placa senzatiile tari, nu e nevoie de cine stie ce vointa”, m-a indemnat doamna Nina, vazand ca ma codesc.

Suntem pe Neva inghetata, in apropiere de Fortareata Petru si Pavel, pe buza unui mic canal sapat in gheata groasa de 30 cm. Aceasta „piscina” e doar culoar de aproximativ 2 metri latime si 25 lungime.

Incercand sa-mi stapanesc clantanitul dintilor, m-am uitat luuung la pielea rosie de frig a doamnei Nina (o femeie plinuta, de vreo 60 de ani), intr-un costum de baie si mai rosu.

Dintr-o data – pleosc, a sarit in apa.

Peste 100 de „morzhi” (morse) din Sankt Petersburg inoata zilnic in fluviul Neva indiferent de vreme. In anii ’50 erau cateva mii. Iarna cand temperatura apei scade sub -6 grade, sparg gheata si inoata la copca. Nici macar vara apele fluviului nu depasesc 6 grade in orasul de langa Cercul Polar de Nord. In fiecare an, pe 31 decembrie, „morzhi” care inoata in canalul de la fortareata Petru si Paul se intalnesc organizat ca sa sarbatoareasca Anul Nou printr-o baie comuna, la -30 de grade. Apoi se incalzesc cu vin fiert, vodca si placinte.

Photo by Katya

Traditia inotatorilor la copca a aparut odata cu invataturile lui Porfiry Ivanov, un vindecator popular din secolul al XX-lea.

O scufundare scurta in apa inghetata dupa o baie fierbinte sau sauna e un ritual popular stravechi. Ivanov, care umbla descult si cu haine saracacioase tot anul, a mers mai departe, aratand ca inotatul in apa inghetata iti caleste sanatatea. Ivanov a trait 87 de ani, supravietuind torturilor naziste din al doilea razboi mondial si prigonirii sovietice de care s-au „bucurat” vindecatorii, sub Stalin. Ideile lui i-au supravietuit si mii de rusi ii urmeaza invatatura si azi.

„Morzhi” spun ca inotul in apa inghetata ii umple de energie si previne raceala, gripa si caderile nevoase si alte boli.

Si dupa ce ies din apa?

Le e cald, spun ei. Si isi usureaza sufletul si corpul. Cercetatorii de la Universitatea Medicala Crimea par sa le dea dreptate: dupa o baie in apa rece temperatura corpului creste vertiginos doua minute, cauzand ceea ce se numeste „stres de incalzire”. Acesta ajuta la distrugerea bacteriilor, deschide si curata porii si accelereaza circulatia sangelui. Totusi, „morzhi” ii sfatuiesc pe incepatori sa se aclimatizeze mai intai, sa faca totul cu incetul.

„Simt un fel de excitatie si euforie fizica”, ori de cate ori ies din apa, spune Nina, siroind. „Si sunt intotdeauna bine dispusa”, adauga.

M-a convins. Ma dezbrac. Sar.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment