//
you're reading...

Reportajele mele

Istoria fotbalului romanesc

 

Istorie fotbal

Lovitura de incepere. „Ce-o mai fi si cu paiatele astea?!“ – se mirau, conform Gazetei ilustrate din 12 mai 1912,  acum aproape un secol, bucurestenii iesiti in preumblare la Sosea, oprindu-se „la spectacolul unor oameni imbracati in jersee viu colorate, cu genunchii goi, care fugeau ca niste smintiti, tot dind cu piciorul intr-o minge mare si strigind cit ii tinea gura intr-o limba neinteleasa.“

Prin 1895, Mario Gabauer a adus prima minge de fotbal in Bucuresti, din Elvetia, unde isi facuse studiile. In Transilvania, inclusa atunci in Imperiul Austro-Ungar, fotbalul a avut o dezvoltare mai precoce decit in Regat. Traditia spune ca medicul aradean Iuliu Weiner s-a intors din Anglia cu o minge de fotbal si cu pasiunea pentru acest joc inca din 1890.

In ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, industria româneasca incepuse sa atraga investitori straini. In zonele unde activau companiile acestora, au aparut primele echipe de fotbal-asociatie, in care lucratorii straini jucau un sport cu totul inedit pentru România.

„Fotbalul a fost introdus pe teritoriul României de astazi de strainii veniti aici la munca si de tineri autohtoni care au cunoscut jocul nu atit in Anglia, cit in alte tari care il preluasera mai devreme“ – spune Dan Cristea, presedintele Comisiei de istorie si statistica a FRF.

Text: Catalin Gruia

Foto: Imagine obtinuta prin amabilitatea d-lui Dan Cristea

Box

Primele echipe

  • Olympia Sport Club, fondat in octombrie 1904 de germanul Charles Viereck, a deschis drumul in Bucuresti.
  • Doi ani mai tirziu, s-au format Colentina Bucuresti si United Athletic Club Ploiesti.
  • Aceste trei formatii au jucat intre ele intr-un campionat antebelic, pina in 1914.

Foto: Mario Gabauer, pionier al fotbalului din România, a fost fundas la SC Olympia (1905-1915), arbitru (1915-1916) si apoi presedinte al Comisiei de Football-Asociatie a Federatiei Societatilor Sportive din România (1915-1923).

* Articol publicat in numarul de iunie 2006 al revistei National Geographic.

Discussion

5 Responses to “Istoria fotbalului romanesc”

  1. Salut! Ai cumva imaginea din acest post la o rezolutie mai mare? In img este prima echipa de fotbal, Olympia, nu? Mersi

    Posted by Mihai | 23/10/2009, 21:11
  2. da, adevarat pretioasa e aceasta precizare, fotbalul fiind un gen de jocuri de indemanare a echilibrului corpului si mintii prin concentrare:)

    Posted by vero ungu | 15/10/2011, 09:21

Post a Comment