//
you're reading...

Reportajele mele

Masini alcoolice

Combustibil alternativ

Masini alcoolice

O combinatie naturala

legenda: Reteta suedeza. Fabricile traditionale produc etanol din amidon sau din recolte agricole bogate in zahar. Etek Etanolteknik AB din Suedia foloseste reziduri din industria lemnului. Proiectul a costat 22 de milioane de euro. Productia zilnica e de 500 l de etanol pe zi. Sus: diagrama fuxului de productie al acestei uzine de cercetare pilot.

Cel putin 15.000 de automobile pe bioetanol E85 (un amestec de 85% etanol si 15% benzina) s-au vindut in ultimii 4 ani in Suedia. Aici, incurajarea introducerii lui E85 in transporturi e politica de stat: guvernul a exceptat acest combustibil de la taxe, companiile de asigurari ofera o reducere de 20% pentru masinile pe bioetanol, iar autoritatile locale din 12 orase au abolit taxele de parcare pentru cei care il folosesc.

Cind Ford, primul constructor de masini pe bioetanol din Europa, producea aici cele dintii modele in 2001, Suedia avea numai citeva statii de alimentare cu E85. Azi, reteaua a ajuns la peste 220 de puncte de distributie, pregatind terenul pentru alte doua mari companii de automobile care isi lanseaza modelele pe bioetanol la sfirsitul anului. Se estimeaza ca, in citiva ani, 15% din parcul auto suedez va circula pe baza de E85. Uzinele-pilot construite recent in Suedia pentru producerea etanolului din reziduuri ale industriei lemnului nu pot acoperi cererea, iar o buna parte din etanolul necesar e importat din Brazilia. Conform unui studiu al BioAlcohol Fuel Fundation (BAFF), comandat de Comisia Europeana, introducerea pe scara larga a etanolului poate fi o solutie la indemina pentru reducerea dependentei de petrol si a emisiilor de CO2 fosil, contribuind la insanatosirea sectorului de transporturi. Un raport intern asupra securitatii rezervelor arata ca 70% din petrolul folosit in UE provine din import. Arderea combustibililor fosili pompeaza in atmosfera circa 6 Gtone de carbon anual. Folosirea biomasei pentru producerea etanolului ar putea inchide, in mare masura, ciclul carbonului. Carbonul absorbit de plante prin procesul de fotosinteza e eliberat cind bioetanolul e folosit drept combustibil. |n prezent, etanolul se produce industrial, folosindu-se in special trestie de zahar si cereale, dar se estimeaza ca in urmatorii ani materia prima s-ar putea diversifica, incluzind reziduuri agricole, industriale si chiar gunoi menajer.

Text: Catalin Gruia

Foto: Per Westergard; Ford Focus-Fexifuel

Diagrama: Etek Etanolteknik AB, Örnsköldsvik/Suedia

Box

O alternativa mai ieftina: Exceptarea de la taxe a bioetanolului in Suedia a facut posibila coborirea pretului lui E85 pe piata locala pina la cel al benzinei.

Etanolul produs din trestie de zahar in Brazilia e deja mai ieftin decit benzina.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment