//
you're reading...

Reportajele mele

Neamuri tiganesti

2-thumb-518-0-192

Foto: Bogdan Croitoru

Neamuri tiganesti. Cum si de ce sunt impartiti tiganii in neamuri.

In ultimele  decenii, tot mai multi tigani si-au uitat sau au ajuns sa ignore tribul de care apartin. O treime dintre romii care traiesc in  Romania nu se mai definesc ca membri ai unor neamuri anume –arata o cercetare din 1992 coordonata de sociologii Elena Zamfir si Catalin Zamfir. Unele neamuri – cum sunt netotii sau ciurarii – au disparut aproape complet. Cei mai multi dintre cei care inca se considera parte dintr-un neam sunt: vatrasii (13,8%), caldararii (5,9%), rudarii (4,5%), spoitorii (3,7%), matasarii (3,2%), ursarii (2,7%), caramidarii (1,5%), gaborii (1,4%), florarii (1,2%).

Cum in India straveche profesia era de regula mostenita si practicata in familie – secretele meseriei fiind transmise din tata in fiu –, majoritatea neamurilor de romi s-au constituit, unele incepand chiar din vremea migratiei spre Europa, in jurul diverselor indeletniciri cu care tiganii isi castigau traiul. „Neamurile de romi reprezinta o europenizare a vechii organizari informale din vechea Indie, prin trecerea în prim-plan a corporatiilor meseriasilor indieni, care au înlocuit vechile canoane si precepte ale castelor, devenite anacronice si inoperante social“ – spune dr. Vasile Burtea, sociolog specializat in relatii interetnice si minoritati.

 

Cateva neamuri tiganesti din Romania si specificul lor

 

Fierarii

Ocupatie: Confectionarea de unelte si obiecte din fier.

Istoric: Au detinut monopolul prelucrarii fierului in tot Evul Mediu romanesc. In secolul al XX-lea,  multi au devenit agricultori sau muncitori in industrie. Dupa ’89, putinii fierari ramasi la sate lucreaza iar carute si unelte.

Specific: Au fost tigani instariti, printre primii sedentarizati, dar si printre primii care si-au pierdut limba.

 

Spoitorii

Ocupatie: Spoirea (cositorirea) de vase; cersitul.

Istoric: Dupa colectivizare, cei mai multi au devenit agricultori.

Specific: Sunt urmasii romilor veniti din Turcia. Erau printre cei mai saraci tigani; calatoreau in carute cu coviltir, trase de bivolite.

 

Cocalarii

Ocupatie: Fabricau obiecte din oase de animale (piepteni, manere, ornamente etc.)

Istoric: Dupa ce, odata cu industrializarea, produsele lor n-au mai avut cautare, cocalarii au devenit in special gunoieri sau negustori de fulgi si vase de bucatarie.

Specific: Cocalarii sunt urmasii prelucratorilor de fildes din India.

 

Caldararii:

Ocupatie: Confectionarea de caldari, tigai, oale, alambicuri, pahare etc. din tabla de arama si, mai nou, din aluminiu.

Istoric: De la inceputuri au trait in corturi, calatorind în carute colorate. Multi si-au pastrat stilul traditional de viata pana foarte recent. Au fost sedentarizati ultimii.

Specific: La caldarari se pastreaza pozitia de bulibasa (sef) si practica judecarii (kris) de catre batrani ai comunitatii.

 

Rudarii 

Ocupatie: Cautarea si prelucrarea aurului, a lemnului de esenta moale si culesul fructelor de padure.

Istoric: De pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand gasirea aurului a devenit tot mai anevoioasa, rudarii s-au dedicat tot mai mult prelucrarii lemnului.

Specific: Rudarii sunt descendentii vechilor aurari indieni; sunt cunoscuti si sub denumirile de baiesi, lingurari, blidari.

 

Vatrasii:

Ocupatie: Diverse munci pe langa curtile boieresti sau manastiri; agricultura.

Istoric: Tiganii de „vatra“ au fost legati de pamant  dinainte de  dezrobire si de reforma agrara din 1864. La cateva decenii dupa legile de emancipare, notiunea de vatras a devenit sinonima cu sedentarismul. Multi tigani fara meserie si fara lot au intrat atunci în familia vatrasilor.

Specific: Romii „de vatra“ si-au pierdut primii modul de viata traditional si limba. Vatrasii sunt neamul cel mai asimilat de populatia majoritara.

 

Lautarii

Ocupatie: Muzica.

Istoric: Lautarii sunt un neam desprins din vatrasi pe la mijlocul secolului al XX-lea.

Specific: Lautarii din mediul rural cantau la sarbatori si erau agricultori zi de zi. La oras, erau mai specializati si traiau mai usor. Unii dintre cei mai talentati au ajuns artisti consacrati.

 

Florarii

Ocupatie: Comertul cu flori.

Istoric: Sunt un neam relativ nou, care a aparut in perioada interbelica.

Specific: Sunt cea mai omogena categorie de romi, relativ bogata.

 

Ursari

Ocupatie: Dresau ursi.

Istoric: Stramosii lor au fost magicieni, dresori, saltimbanci etc. In Evul Mediu, ursarii colindau satele si orasele cu ursul, castigandu-si traiul. Dupa ce mestesugul a disparut, la inceputul secolului trecut, ursarii au învatat din meseriile altor neamuri.

Specific: Dupa sedentarizare, s-au asezat în grupuri relativ compacte, pastrandu-si limba si traditiile.

 

Gaborii

Ocupatie: Comert, tinichigerie, profesii moderne.

Istoric: Sunt romi ardeleni, care si-au luat numele dupa proprietarul mosiei unde au lucrat.

Specific: Nu au o meserie anume.

 

Geambasii

Ocupatie: Comertul cu cai.

Istoric: Desi aproape disparut, neamul lor a inregistrat un usor reviriment in ultimii 15 ani prin judetele Arad, Brasov sau Braila.

Specific: Erau specialisti in „întinerirea“ si vindecarea cailor.

 

Argintari

Ocupatie: Confectionarea de podoabe din aur si argint.

Istoric: Excelenti meseriasi, au reprezentat o elita a neamurilor tiganesti. In prezent mai sunt foarte putini in Teleorman, Bucuresti, Ialomita si Tulcea.

Specific: In cadrul comunitatii se practica inca judecata si casatoria traditionale.

 

 

Descarca acest reportaj aparut in NG  Noiembrie 2006 aici: Gypsy Clans

Discussion

3 Responses to “Neamuri tiganesti”

  1. Mi-am adus aminte ca existi. Am zis sa fac asta public. Buna:)

    Posted by another cherry | 21/02/2010, 14:55

Post a Comment