//
you're reading...

Reportajele mele

Prima mumie romaneasca

Medicina

Prima mumie romaneasca

Rezolvarea unei enigme vechi de un secol

In anul 1908, profesorul Mina Minovici, fondatorul Institutului Medico-Legal din Bucuresti, care-i poarta numele, a mumificat corpul unui batrin cersetor. Mumia si-a petrecut cea mai mare parte a urmatorilor 100 de ani in vitrina institutului. In tot acest timp, printre generatiile de studenti si profesori la medicina au circulat mai multe legende despre existenta organelor interne in interiorul mumiei si secretele conservarii, pe care profesorul Mina Minovici si le-ar fi insusit in anii petrecuti in Egipt. Doctorul Cristian Curca este cel care a rezolvat misterul. „Am facut mai multe investigatii: tomografie computerizata, endoscopie si toxicologie; si o cercetare amanuntita a arhivelor IML” – spune el. Cu totul surprinzator, rezultatele au demonstrat prezenta organelor in interiorul mumiei, in pozitia lor anatomica normala. Nu s-a gasit decit o singura incizie: la nivelul coapsei drepte a fost deschisa artera femurala, pentru injectarea fluidului folosit la imbalsamare.

Conform dr. Curca, au fost combinate cu succes doua metode: imbalsamarea si mumificarea. Eficienta conservarii, datorata cu precadere deshidratarii artificiale, demonstreaza ca avem de-a face cu o mumie, si nu cu un simplu cadavru imbalsamat.

Mitul despre secretul profesorului Mina Minovici s-a cladit pe ignoranta si pe convingerea ca metoda lui de conservare s-a pierdut. Dar „formula magica” se afla, negru pe alb, chiar in arhivele institutului: compozitia fluidului folosit pentru imbalsamare (doi litri de formol 40% si cite 250 ml de glicerina si alcool etilic de 96 de grade) a fost transmisa  discipolilor si publicata in presa vremii inca din anul 1938.

Text: Catalin Gruia

Foto: Bogdan Croitoru

Discussion

One Response to “Prima mumie romaneasca”

  1. I love might know about guys are up also. Such clever work and reporting!
    Continue the excellent works guys I’ve incorporated you to my blogroll. I believe it’ll increase
    the value of my site :)

    Posted by Carina | 24/01/2013, 23:38

Post a Comment