//
you're reading...

Reportajele mele

Ursii de Vintileasca

 


Ecourile unui ritual preistoric.

Fotograful Dragos Lumpan a mers in satul Vintileasca, Vrancea, sa vada colindatorii-ursi. La cumpana dintre ani, o ceata de mascati se string la bar si pornesc din casa in casa. Sunt vreo 30 de flacai care cinta, joaca si “ataca” trecatorii, interpretind ritualul mortii si invierii ursului. Gazdele le rasplatesc scurtele reprezentatii de 10-20 minute cu tuica, vin si bani. In acest sat, personajele scenetei nu sint doar ursari si ursi, ci apar si schilozi, tirfe, pasari, sluti, calareti si pistolari. Cum jumatate din sat lucreaza in Italia, cele mai multe dintre masti sint din latex aduse de acolo. Exista si exceptii – cum este Aurel Vrinceanu –, care isi face singur, cu multa munca si rabdare, uneori pe parcursul unui an intreg, costumatia de care e foarte mindru. Ritualul se incheie cu moartea si invierea ursului: o metafora a regenerarii timpului, a trecerii dintr-un an in celalalt.

“Cultul al ursului dateaza inca de la inceputul neoliticului, cind oamenii si ursii convietuiau in pesteri”, spune Ion Ghinoiu, de la Institutul de Etnografie si Folclor “Constantin Brailoiu” din Bucuresti.

Desi i-au pierdut semnificatia, cei din Vintileasca pastreaza acest obicei, interpretindu-l dupa un scenariu si cu o recuzita moderne. Dar si in acesta forma, lucrurile sint pe cale sa se schimbe defintiv, dupa cum simte Constantin Stere, seful cetei de ursari, care e de parere ca peste vreo 10-20 de ani obiceiul se va pierde cu totul.  Venerat in acest spatiu de mii de ani, ursul a ramas un personaj extrem de important in mitologia populara romaneasca. In urma cu citeva decenii, taranii inca se mai lasau calcati de ursii cu care umblau tiganii-ursari ca sa se faca bine, iar femeile ardeau in casa fire parul animalului sa nu le mai plinga copiii mici, spune Alina Ciobanel, cercetatoare la Institutul de Etnografie si Folclor “Constantin Brailoiu”.

Conform Ioanei Popescu, cercetator la Muzeul Taranului Roman, ritualul traditional al ursului – prin care oamenii cred ca vor avea parte de sanatate, belsug si fertilitate in anul ce vine – se pastreaza cu precadere in Moldova si Maramures.

Text: Catalin Gruia; Foto: Dragos Lumpan

Discussion

2 Responses to “Ursii de Vintileasca”

  1. Vintileasca e în judeţul Vrancea, nu în Buzău. De drept, a aparţinut judeţului Râmnicu Sărat, pâna la desfiinţarea acestuia la jumătatea veacului XX.

    Posted by chirac | 24/12/2010, 19:34
  2. Slab articolul. Iar sa ai asa un titlu la blog si sa nu stii unde se afla localitatea pe care o vizitezi si despre care scrii chiar nu stiu ce sa zic…

    Posted by marianx | 27/12/2010, 19:27

Post a Comment