//
you're reading...

Reportajele mele

Zece Prajini

nora

Foto: Nora Agapi

Muzica

Zece Prajini

Un sat de muzicanti

 Oprica Ivancea, 36 de ani, clarinetist (foto), este unul din lautarii care cinta torential, cu verva specific tiganeasca, niciodata dupa partituri. In Zece Prajini, satul lui de linga granita cu Republica Moldova, unde traiesc peste 500 de rromi, repetitiile se fac la orice ora, pe ulita, la bar sau in casa. Conform Elenei Motas, presedinta Asociatiei Rromilor Ursari, barbatii de aici, ramasi fara serviciu in urma privatizarii fabricilor din Roman sau Neamt, se ocupa de muzica si agricultura. La scoala din sat invata in jur de 100 de copii, iar femeile sunt casnice.

Desi cintaretii din diversele trupe formate ad-hoc pot fi rude sau prieteni, concurenta ramine strinsa. In anii ’80 existau mai multe comenzi decit puteau onora. {i azi formatiile, ce se tot fac si se desfac, isi cara in weekend instrumentele –  care si-au pierdut de mult luciul, cistigind in schimb o patina proprie – pe la nuntile si botezurile din zona. Specialitatea lor sunt instrumentele de suflat: trompeta, clarinetul, cornul, heliconul, tuba. Cele mai multe dintre piesele pe care le interpreteaza – fie ca sunt geamparale, fie sirbe sau hore – au ritmuri si tempouri ametitoare.

Lautarii din Zece Prajini au devenit celebri in anul 1997, cind doi tineri germani, Henry Ernst si Helmut Neumann, au devenit impresarii celor 12 membri ai Fanfarei Ciocirlia, care are azi in palmares peste o suta de concerte in strainatate.

 Text: Catalin Gruia

* Articol aparut in numarul de aprilie 2004 al revistei NG Romania

Discussion

No comments yet.

Post a Comment