//
you're reading...

Editorial

Din România în Kârgâzstan. Și înapoi.


Radu Diaconescu (in imagine) e programator. Și tocmai și-a dat demisia. A 3-a oară în ultimii 3 ani. Acum a plecat să își recupereze bicicleta de la poalele Tian Shanului, cu gândul să se întoarcă la București călare – prin Pamir, Uzbekistan, traversând Marea Aral și Caspica, apoi prin Azerbaidjan, Georgia, Armenia și Turcia.
Radu e din Slatina, s-a mutat în București la 11 ani și destul de târziu, abia pe la 19 ani, a devenit dependent de munte și călătorii. Mai întâi a luat la pas România. Mai ales după ce a cunoscut-o pe Mihaela, soția lui. Ajunseseră să nu mai aibă stare când rămâneau peste weekend în București. In căutare de locuri și experiențe noi s-au îndrăgostit de mersul pe nemarcate, alpinism, sau schi.
In 2012 s-au mutat la Berlin. După un an și jumătate în capitala Germaniei, omul nostru și-a dat demisia pentru a se lansa în aventurile la care visa. „Păi da, dacă își permite! Știu eu cum sunt programatorii ăștia, iau o cârca de bani și când îi apucă strechea și se satură de corporație și scris cod, o apucă pe coclauri și scriu pe blog“, mi-a spus un prieten supărat pe viață căruia i-am povestit despre aventurile lui. Radu și-a calculat un buget de 500 de euro pentru lunile cu bicicleta și 1.000 pentru luna petrecută pe munte. Cam tot atât dai în București numai pe chirie și cheltuielile curente, nu?
Și uite-așa, în primăvara anului trecut, acest tânăr de 31 de ani a plecat pe bicicletă, din parcul Tineretului din București, spre Khan Tengri, celebrul vârf de 7.000 m din Asia Centrală. Antrenamentul pentru marea aventură fusese în 2011, când Radu și Mihaela au pornit cu bicicletele spre masivul Mont Blanc, pe care l-au și escaladat. De data asta însă nu mai era vorba despre o vacanță de două săptămâni, ci despre o expediție de aproape jumătate de an, și Mihaela a rămas acasă.
Drumul pe scurtătură ar fi fost prin Ucraina, Rusia și Kârgâzstan, însă Radu voia să meargă pe cât posibil pe fostul Drum al Mătăsii. Așa că a luat-o prin Bulgaria, Turcia, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Pamir și Kârgâzstan, o călătorie de 5 luni, de-a lungul a 9.500 km. După alți 60 km pe jos și două săptămâni pe munte, a ajuns în sfârșit pe vârful visat. Insă n-a fost cu happy end. Din cauza degerăturilor suferite, Radu și-a lăsat în urmă bicicleta și s-a întors cu avionul la București. A ajuns sub bisturiu, și-a pierdut degetele de la picioare, dar nu și pofta de aventură și călătorii. In momentul când scriu aceste rânduri, Radu e în drum spre Pamir. Povestea lui la pag 82.
Foto: Radu Diaconescu

* Scrisoarea de la editor publicată în ediția de toamna 2015 a revistei NG Traveler Ro.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment