//
you're reading...

Editorial

Hkakabo Razi – Aventură în stil vechi pe cel mai inaccesibil vârf al planetei

Francis Kingdon-Ward, cel mai mare vânător de plante al secolului trecut, a încercat să escaladeze Hkakabo Razi în 1937. S-a oprit la 4.500 m în fața unui „zid de granit… dincolo de puterile mele“. Insurmontabil!
Mai nimeni nu-l mai citește azi pe acest explorator de școală veche, scriitor prolific, botanist strălucit și, foarte probabil, spion britanic. Jurnalistul National Geographic Mark Jenkins l-a descoperit în adolescență și a căzut sub vraja călătoriilor sale prin Asia, făcând o obsesie pentru Hkakabo Razi, ultimul vârf din extremitatea estică a Himalayei, la intersecția dintre China, Myanmar și India. E atât de izolat, încât puțini alpiniști au auzit de el chiar și azi – un gigant negru cu o coroană albă de ghețari tronând peste junglele luxuriante din partea de nord a Myanmarului, în mijlocul celei mai mari rezervații de tigri din lume. Până să ajungi la baza ghețarilor, trebuie să străbați o junglă impenetrabilă, cu cea mai bogată biodiversitate de floră și faună din țară…
Mark Jenkins visează la acest vârf de trei decenii. Prima tentativă de a urca pe Hkakabo Razi a avut-o în 1993. Cum partea de nord a Myanmarului era închisă, a luat-o prin Tibet. Mark și un alt tovarăș de cățărare au reușit să se apropie de vârf, dar au rămas fără mâncare pe latura nordică a masivului. Au coborât într-un sat și au fost imediat arestați de o patrulă chineză, interogați, închiși și, în cele din urmă, deportați. În 1995 a făcut o nouă încercare prin India, numai pentru a se întoarce sub escortă militară la Brahmaputra. Nu s-a dat bătut: s-a dus la Yangon pentru a apela direct la oficiali din junta militară . Aceștia i-au oferit un permis pentru ascensiunea pe Hkakabo Razi dacă le antrenează soldați în arta cățăratului pe munți. Jenkins a refuzat pactul cu diavolul, însă celebrul alpinist japonez Takashi Ozaki a bătut palma cu guvernul birmanez și, după două încercări nereușite în 1995, a reușit să ajungă pe vârf în septembrie 1996, după două luni de eforturi uriașe.
„Hkakabo Razi e unul dintre cei mai dificili și periculoși munți din lume. Nu mi-a mai fost frică niciodată cum mi-a fost de data aceasta. Am vrut să fug de pe acest munte“ – a declarat atunci pentru Asia Times veteranul de optmiari (care avea să moară pe Everest în 2011). Nu-i de mirare că puțini s-au mai aventurat pe Hkakabo Razi după Ozaki.
În toamna trecută, la 77 de ani după Francis Kingdon-Ward, 5 muschetari de elită ai National Geographic – videograful Renan Ozturk, jurnalistul Mark Jenkins, fotograful Cory Richards, alpinista Emily Harrington și lidera echipei, Hilaree O’Neill, au pornit într-o expediție în stil vechi, demnă de pana lui Jules Verne, propunându-și să escaladeze vârful și să tranșeze misterul legat de înălțimea lui.
Povestea lor – la pag 56.

* Scrisoarea de la editor publicată în ediția de septembrie 2015 a revistei NG Ro

Discussion

No comments yet.

Post a Comment