//
you're reading...

What's next

Tara Sfanta

Maine apare Tara Sfanta,  o noua editie de colectie marca National Geographic. Cele 3 mari capitole care alcatuiesc sumarul mai jos:

1 Inceputurile

Plecand din Africa, in urma cu doua milioane ani, oameni primitivi s-au stabilit in zona unde acum se afla Israelul, Palestina, Iordania, Libanul si Siria. Cu timpul, in regiune s-a impamantenit agricultura, au aparut orase legendare si diverse civilizatii au cunoscut, pe rand, marirea si decaderea.

 2 Ascensiunea celor trei credinte

Marile religii monoteiste ale lumii s-au nascut toate pe aceeasi fasie de pamant, de-a lungul Mediteranei. Din aceasta zona de rascruce, plina de framantari, s-au ridicat un popor ales, un Mesia si un profet venerat.

 IUDAISMUL Daca alte popoare antice venerau mai multi zei, evreii au incheiat o intelegere cu „singurul Dumnezeu adevarat”, care le-a promis un „taram plin de lapte si miere” daca Il vor sluji. In Ierusalim, i-au cladit un templu maret.

 CRESTINISMUL Intr-o vreme cand evreii tanjeau dupa un Mesia care sa-i izbaveasca de stapanirea Romei, Isus predica despre o revolutie pasnica, a iubirii si sacrificiului de sine. El a fost crucificat, dar Evangheliile spun ca s-a ridicat din mormant.

 ISLAMUL In Desertul Arabiei Saudite, Mohamed a primit un mesaj de la Dumnezeul evreilor si crestinilor, care il chema sa se supuna vointei lui Allah. Adeptii Lui aveau sa raspandeasca vestea in Ierusalim si pe trei continente.

 3 Un pamant inca apasat de framantari

Dupa cele doua razboaie mondiale din secolul al XX-lea, ambitiile politice complexe ale marilor puteri europene au remodelat dramatic peisajul geopolitic, alimentand ostilitatea arabo-israeliana care dainuie si astazi.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment